#foodreviews – episodul 9 – Hamburgeri în Oradea

Dacă ați fost la Street Food Festival în Oradea probabil ați văzut cea mai impresionantă coadă postdecembristă, de pe vremea împușcatului nu au mai existat cozi atât de lungi pentru mâncare. Mai exact coada la burgeri. Eu am stat doar vreo 20-30 de minute în condițiile în care m-am pus la coadă înainte să se deschidă ghereta de parcă urma o lansare iphone, altfel durata medie de stat la coadă pentru un burger era de 90 de minute. Deci aparent orădenii sunt fani burgeri, dar oare ce burgeri sunt disponibili atunci când nu e festival? Pentru a afla acest episod de #foodreviews este dedicat burgerilor din Oradea, i-am încercat pe toți ca voi să nu trebuiască să o faceți.

BARAW

Fostul Chanson, vis-a-vis de tribunalul Bihor, in principiu o cafenea care oferă burgeri si câteva preparate culinare interesante (croissant cu jamon iberico, steak de vita, etc). Am luat un cheeseburger, 19 lei cu cartofi incluși (și un sos dulce picant chinezesc, o alegere destul de non-conformista lângă burgeri și cartofi dar merge).

img_20161021_131923

Pro:
– Chifla excelenta, bine rumenita, probabil cea mai buna chifla din burgerii testati.
– Pastila de carne suficient de mare dar nimic special la ea.
– Cartofii buni, clar o alegere mai buna decat clasicii cartofi pai.
Contra
– fara bacon 😦 (bacon is love, bacon is life)
– castraveti proaspeti in loc de murati (o decizie pe care nu am înțeles-o)

American Grill

Singurul local specializat pe burgeri din Oradea, un fast-food pe Str. Vasile Alecsandri, meniu Cheeseburger cu cartofi si cola 19 lei.

img_20161024_121801

Pro:
– Extrem de configurabil, poti sa alegi ce ingrediente vrei in burger.
– Marimea ideala pentru a fi mancat cu mana, hamburgerii serviti in restaurante par a concura pentru “cel mai inalt burger” si promoveaza mancatul burgerului cu furculita si cutitul (niciodată!). Burgerul s-a nascut ca street-food, o chestie pe care o mănânci din mână, în mers, burgerul de la american grill e perfect din punctul asta de vedere.
– cartofii prajiti erau facuti de ei, nu congelati, usor peste medie (nu erau suficient de crocanti dar eu sunt nazist cu cartofii prajiti)
– pastila avea gust, poate usor prea mult gust, personal as fi pus mai putin sos worchestershire dar prefer un pic mai multa atitudine decat lipsa ei.
– raport pret/calitate

Contra:
– pastila de carne e prea subtire, exista varianta dubla cu doua pastile, dar e o diferenta intre doua pastile subtiri si una mai mare, cu avantaje si dezavantaje, ar fi fost dragut sa aiba si o varianta cu pastila dubla (nu doua pastile ci una singura dar de 240 grame in loc de 2 de 120)

La borcane

Pe str. Moscovei, se laudă cu meniu conceput de Ionuț Lupu (fost chef la Graf și concurent Top Chef), nu știu dacă și burgerii au fost concepuți de el (pentru binele lui sper ca nu).

În primul rând în meniu există 2 variante de burger (plus unul dublu care impresionează doar prin mărime), o variantă are cașcaval dar nu are bacon iar cealaltă variantă are bacon dar în loc de cașcaval are omletă. M-am simțit ca un părinte care trebuie să aleagă între cei doi copii… De ce nu se poate și bacon și cașcaval? Mă rog, cu greu am luat decizia de a lua varianta cu bacon și ou, mai exact “Italian Job” – 23 lei.

img_20161025_133053

Pro:
– Pastila de carne de marime decenta.
– Prezentarea

Contra:
– Sos putin spre inexistent.
– Chifla mediocra si fara consistenta.
– Cartofi prajiti facuti de casa dar moi, foarte moi.
– În loc de felie de roșie erau jumatati de rosii cherry, mult prea multa rosie fără gust pentru un burger (plus incomod de mâncat)

Lactobar

Printre primele restaurante care a introdus în meniu burgeri, a fost o surpriza placută la capitolul carne, pastila de carne era mai gustoasă și puțin mai zemoasă decât la Baraw sau La Borcane. Chifla însă e supradimensionată (sau pastila de carne e prea mică)… Din nou, lipsește baconul.

img_20161026_115907

Pro:
– Pastila de carne surprinzator de buna
– Gust echilibrat, daca ar fi avut alta chifla si bacon era un burger excelent.

Contra:
– Chifla mult prea mare (sau pastila de carne prea mica) si de slaba calitate
– no bacon 😦
17.5 RON + 5 RON cartofii

Rivo

Rivo e o tentativă de fine dining orădean, nu am avut cele mai bune experiențe cu ei și nu îmi place genul ăsta de restaurant care se adresează mai degrabă hipsterilor și corporatiștilor decât proletariatului. Însă aveam amintiri plăcute despre burgerul lor, am revenit deci pentru testare. Prima surpriză plăcută e că m-au întrebat cum vreau să fie făcut. Medium-rare evident. Eram aproape entuziasmat dacă nu aș fi știut că tot la ei o friptura de vită comandată în sânge a fost livrată în formatul well-done-uscat-hrană pentru câini.

Cu burgerul însă nu au mai greșit. A venit un burger cu o pastilă de carne perfectă, medium-rare, zemoasă, suculentă, bună de tot.

226616071_113446

Dacă ar fi să fiu cârcotaș atunci m-aș lega de faptul că nu a fost suficient de bine rumenită chifla, sau că felia de cascaval trebuia asezata pe carne cat timp era pe plita pentru a se topi un pic sau baconul putea fi mai crocant… dar sincer la cât de bună a fost carnea accept mici scăpări la celelalte ingrediente. La 32 de lei porția e cel mai scump burger din Oradea (asta pentru că Graf și-a închis ușile, ei aveau burger la 97 lei) dar își merită banii.

Pro:
– Pastila de carne foarte foarte bună, zemoasă.
– Ingredientele sunt corecte, bacon, cascaval, castraveti murati (aparent nu toată lumea știe ce trebuie să conțină un burger)

Contra:
– Chifla putea fi mai rumenita.
– Baconul nu era crocant.
– Cascavalul nu era topit.

Concluzii 

Bun, acum că am testat toate locurile cu burgeri (McDonalds și Beer House nu au intrat în calcul din motive evidente) e timpul să facem clasamentul:

5. La borcane – fără discuție cel mai slab burger pe care l-am mâncat în ultima săptămână, chifla foarte proastă, prea multe roșii cherry, fără sos, fără gust.

4. Lactobar – Un burger decent însă e tras în jos de chiflă și lipsa baconului.

3. Baraw – Chifla e excelentă, cartofii sunt buni, burgerul în sine suferă de lipsă de bacon dar altfel nu am ce îi reproșa.

2. American Grill – Un burger onest și extrem de configurabil, poate merita chiar locul 1.. dar…

1. Rivo – Fără îndoială cea mai bună pastilă de carne, mare, suculentă, gătită medium rare, e delicioasă, iar burgerul e despre carne, diferența dintre pastila de carne de la Rivo și ceilalți e de la cer la pământ. Prețul, cu aproximativ 10 lei mai mare față de celelalte localuri e fără doar și poate justificat.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s