Ou poşat în coajă (da e posibil)

Oul poşat (cunoscut şi sub denumirea de “ouă româneşti”) e varianta mea preferată de ou, dar pregătirea e destul de neplăcută în general (mai ales dacă oul nu e foarte proaspăt): deobicei mă aleg cu o cratiţă plină cu apă şi resturi de albuş, sau sparg gălbenuşul în timp ce scot oul din apă, sau nu reuşesc să îndepărtez apa suficient de bine şi rămâne prea ud, ca să nu mai zic de dezastrul adevărat când gălbenuşul devine prea tare.

În varianta asta, scăpăm de toate neplăcerile procesului de gătire fără a sacrifica gustul sau consistenţa oului poşat. Aveţi nevoie doar de un timper (spre exemplu cel de pe telefon), o oală cu capac, o cană şi ouă.

Se iau 4 căni (da, fix patru, nu contează cât de mare e cana, ne interesează proporţiile) de apă şi se pun în oală… se pune capacul şi se pune la fiert. Când începe să clocotească se pune încă o cană de apă RECE şi se stinge focul, se adaugă ouăle apoi se pune capacul. Se porneşte timerul setat la 17 minute (adică să piuie după 17 minute). Mie îmi place să fie uşor cleios gălbenuşul, dacă îl vreţi mai lichid puteţi reduce la 16 minute dar e posibil să aveţi şi nişte albuş necoalgulat în acest caz.
Când piuie se pun sub jet de apă rece pentru a opri procesul de gătire, apoi se scot şi se lasă puţin la “odihnit” (cam un minut, dar teoretic pot fi pregătite din timp şi servi când doriţi (spre exemplu dacă vreţi să le folisiţi în nişte sandvişuri).

Spargeţi oul ca şi cum ar fi ou crud din care vreţi să faceţi ochiuri… Dacă aţi urmat întocmai instrucţiunile când despărţiţi coaja va ieşi un ou poşat perfect.

IMG_20160128_201903

IMG_20160128_202103

Cât timp am aşteptat să se facă oul ca să nu mă plictisesc am prăjit şi o felie de antricot de vită, tigaie de fontă încinsă, untură de raţă, prăjită cam 4 minute (întoarsă la fiecare 20 de secunde) până a prins crustă…. lăsată să se odihnească încă 4 minute… feliată în unghi… delicios şi hrănitor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s